“Võistluspildid” Musta Pantheri sajandil, mustas kinos - Jeune Afrique

0 67

Aafrika-ameeriklase esimese mängufilmi ilmumise ja "Musta pantri" ülemaailmse edu saavutamise vahel on möödunud sajand. Tagasi nende afro-järeltulijate lavastajate eeposest, kes võitlesid eksisteerimise vastu, isegi kui Hollywood neid eiras.


See oli täpselt sada aastat tagasi, 1920. aastal, tükk aega enne seda - ülemaailmne edu Must panter. Ameerika mustade filmide pioneer Oscar Micheaux allkirjastas Meie väravate sees vanim leitud mängufilm, mille on teinud Ameerika Ühendriikide Aafrika diasporaast pärit filmitegija. See film ilmus oma tagasihoidlikus mahus kuulsate kriitilise teosena Rahvuse sünd (DW Griffith, 1915) ja selle rassilised stereotüübid.

Meie väravate piires oli kadunud, arvati, et alatiseks, kui 1970. aastatel avastasime Hispaanias, kus see ristiti, ainsa eksemplari, mis veel eksisteeris La Negra, pärast hämmastavat eksporti Euroopasse 1920. aastatel.

Oscar Micheauxi "Meie väravate sees" (1920)

Oscar Micheaux “Meie väravate piires” © DR

Niisiis tuli hispaaniakeelse versiooni subtiitrid tõlkida tagasi inglise keelde, et seda vaikivat filmi saaks oma päritolumaal uuesti näha! Ja nii, et saaksime täna tähistada musta kino sajandat aastapäeva, nagu see juhtus juba pisut varakult Locarno festivalil (Šveits), 2019. aasta suvel. Teadlane Greg De Cuir Jr korraldas seal retrospektiivi Must tuli, don just selle sama pealkirja all ilmunud kollektiivne raamat, mis on peaaegu eranditult pühendatud mustanahalistele Ameerika kinodele ja millest me siin teatame, on emanatsioon.

Kas olete ajakirja tellinud?
Aktiveerige oma Jeune Afrique Digital konto tasuta
tellijatele reserveeritud sisule juurdepääsuks.

See artikkel ilmus esimest korda NOOR AAFRIKA

Jäta kommentaar

Teie e-posti aadressi ei avaldata.