Ameerika Ühendriigid: Donald Trump teatas ameeriklaste lahkumisest avatud taeva lepingust

0 2

Ameerika Ühendriigid: Donald Trump teatas ameeriklaste lahkumisest avatud taeva lepingust

Donald Trump kuulutas neljapäeval välja USA avatud taeva lepingu, mis võimaldab kontrollida allakirjutanud riikide sõjalisi liikumisi ja relvastust piiravaid meetmeid, jättes samal ajal ukse lepingu taasläbirääkimisteks.

Ameerika Ühendriigid teatasid neljapäeval, 21. mail, et taganevad avatud taeva lepingust, mis võimaldab osalevate riikide rahumeelset õhuseiret, süüdistades Venemaad kokkuleppe tingimuste korduvas rikkumises.

"Venemaa ei ole lepingust kinni pidanud," ütles Ameerika president. "Nii kaua, kuni nad seda ei austa, taganeme me," lisas ta, kinnitades New York Timesi teavet.

Kuid Donald Trump ei ole uuesti läbirääkimisele ust kinni pannud. "Ma arvan, et see, mis juhtub, on see, et me taganeme ja nad tulevad tagasi ja paluvad läbi rääkida tehing," ütles ta. "Meil on Venemaaga olnud viimasel ajal väga head suhted."

Ameerika administratsiooni ametnikud ütlesid, et taganemine on ametlik kuue kuu jooksul vastavalt lepingu sätetele.

1992 riiki on osalised 2002. aastal allkirjastatud avatud taeva lepingus, mille jõustumine XNUMX. aastal viis USA presidendi Dwighti poolt peaaegu pool sajandit varem väljapakutud projekti ellu. Eisenhower ideega edendada usaldust riikide vahel, lubades relvastamata vastastikuseid vaatluslende.

Juba mitu väljaastumist

Pentagoni pressiesindaja Jonathan Hoffman ütles, et Venemaa "rikub pidevalt ja jultunult oma avatud taeva lepingust tulenevaid kohustusi ja rakendab seda viisil, mis ähvardab USA-d, meie liitlasi ja partnereid "

Valge Maja riikliku julgeoleku nõunik Robert O'Brien ütles oma avalduses, et USA "ei jää allakirjutanutele rahvusvahelistele lepingutele, mida teised osapooled rikuvad ja mida enam ei ole Ameerika huvi ".

Ta tõi välja kaks lepingut, millest USA hiljuti taganes: Iraani tuumaprogrammi leping ja INF-i leping keskmise ulatusega maaraketide kohta.

"Maailma turvalisuse tagamine"

"Oleme valmis pidama Venemaa ja Hiinaga läbirääkimisi uue relvastuskontrolli raamistiku üle, mis ületab külma sõja mineviku struktuurid ja mis võimaldab tagada maailma julgeoleku," lõpetas Robert O'Brien. .

Pärast teadet reageeris Moskva Euroopa julgeoleku "löögi" hukkamõistule.

"Ameerika Ühendriikide lahkumine sellest lepingust ei tähenda mitte ainult lööki Euroopa julgeoleku alustalale, vaid ka olemasolevatele sõjalise julgeoleku vahenditele ja USA enda liitlaste olulistele julgeolekuhuvidele," ütles asepresident. - Venemaa välisminister Alexandre Grouchko, Venemaa agentuuride tsiteeritud.

Mitmed Ameerika Ühendriikide liitlased NATO-s ja veel teisedki nagu Ukraina olid kutsunud Washingtoni üles lepingust mitte taganema. NATO liikmesriikide suursaadikud kutsuti reedel erakorralisele koosolekule.

See artikkel ilmus esmakordselt saidil: https: //www.france24.com/fr/20200521-les-%C3%A9tats-unis-annoncent-leur-retrait-du-trait%C3%A9-de-s%C3 % A9curit% C3% A9-avatud taevas

Jäta kommentaar

Teie e-posti aadressi ei avaldata.