Rwanda: kuidas silm on Félicien Kabuga - Jeune Afrique ümber tihenenud

0 0

23 aasta jooksul oli Félicien Kabuga suutnud põgeneda politsei eest kogu maailmas. 16. mail arreteeriti Pariisi lähedal mees, keda kahtlustati Tutsi vastu toime pandud genotsiidi "rahastajana". Tagasi viimaste kuude tagaotsimisel Rwanda tagaotsitavatest.


Just Haagis, Rwandast ligi 10 000 kilomeetri kaugusel, leidis Félicien Kabuga jaht teise tuule peaaegu 26 aastat pärast viimase lahkumist riigist. Selle sümboolse juhtumi taaselustamine toimus juulis 2019 koosolekul "Mehhanism", mis tagab Rwanda rahvusvahelise kriminaalkohtu (ICTR) enda ülesanded ise. vastutab 1994. aasta kevadel Tutsi vastu toime pandud veresaunade peamiste algatajate proovimise eest.

Félicien Kabuga oli siis üks kolmest peamisest Rwanda tagaotsitavast, keda rahvusvaheline õiglus süüdistas oma genotsiidis olulise rolli etendamises. Edukaks ärimeheks, kes oli genotsiidi eel ja ajal Hutu režiimile lähedal, asutas ja rahastas Thousand Hills'i raadio ja televisiooni tasuta raadio ja televisioon (RTLM), mis levitab vaenu ja kutsub üles hävitama Tutsi. Teda kahtlustatakse ka mitusada tonni mačettide - relv, mis oli mõrvari keskmes - impordis ja Interahamwe miilitsamehed vedanud massimõrvade sündmuskohale.

Selle kohtumise ajal otsustab mehhanismi prokurör, Belgia kohtunik Serge Brammertz, et seotakse inimsusevastaste kuritegude, genotsiidide ja sõjakuritegude vastase võitluse keskameti sandarmidega, nende Briti kolleegidega ja belglased, et tugevdada jälgimisüksust, mis on alates ICTRi loomisest töötanud suurte genotsiidide jälitamiseks. Ühe eesmärgiga: asetada genotsiidi rahastaja toimik, mis on rahvusvahelist õiglust alates 1997. aastast pettanud, prioriteedipakkide tippu.

Kas olete ajakirja tellinud?
Aktiveerige oma Jeune Afrique Digital konto tasuta
tellijatele reserveeritud sisule juurdepääsuks.

See artikkel ilmus esimest korda NOOR AAFRIKA

Jäta kommentaar

Teie e-posti aadressi ei avaldata.