Teadlased selgitavad salapäraseid „laavavoogusid“ Marsil - BGR

0 0

  • Vulkaanitaolised omadused Marsil võivad tegelikult olla pigem mudavoogude kui laava tagajärg, väidavad teadlased nüüd.
  • Kasutades simuleeritud Marsi tingimusi, suutsid teadlased luua mudavoogusid, mis näevad välja palju nagu jahutatud laavavoolud.
  • Lisateavet leiate BGR-i kodulehelt.

Te ei pea olema kosmoseteaduse fänn, et mõista, et Mars on praegu kõigi kinnisidee. Mõlemad NASA ja ESA on valmis missioone saatma Punasele planeedile (ehkki ESA ootab seda nüüd aastani 2022) ja teadlased uurivad planeedi geoloogia, kliima ja isegi selle raputamise sageduse kõiki aspekte.

Üks huvitavamaid tähelepanekuid, mis haarasid Marsi uurijate kujutlusvõimet, on see, mis näib pinnal olevat laavavooge. Nende pinnavormide kuju paneb nad välja nägema jahutatud laava moodi, mis väljus pinnalt juba ammu, kuid rahvusvahelisel teadlaste meeskonnal on nüüd erinev seletus ja see võib olla isegi huvitavam kui voolav laava.

Uues artiklis avaldatud artiklis Nature Geoscience, selgitavad teadlased, et tegemist pole maapinnast purskuva laavaga, mis voolab aeglaselt mööda maapinda, vaid mudast. Jep, muda.

“Suuri väljavoolukanaleid Marsi iidsetel maastikel on tõlgendatud kui katastroofiliste üleujutuste sündmusi,” selgitavad teadlased. “Vesirikaste setete kiire matmine pärast sellist üleujutust võis põhjustada settevulkaanismi, mille käigus sette ja vee (muda) segud purskavad pinnale. Kümned tuhanded vulkaanitaolised pinnavormid asustavad Marsi põhjaosas asuvaid madalikke ja muid kohalikke settekeskmeid. ”

Tõestada, et pisikesed vulkaanid on muda ja mitte muistsed vedelad kivimid, pole lihtne, kuid teadlased viisid läbi katsed, et teha kindlaks, kas sellistel mudavoogudel on võimalik Marsi jahedal pinnal toimuda või mitte. Maa peal voolab muda lihtsalt mööda ja kuivab aeglaselt, kuid Marsil see tegelikult külmub ja see põhjustab selle käitumist palju erinevalt.

"Leidsime, et madala viskoossusega muda levib Marsi tingimustes kiiremini külmumise ja jäise kooriku moodustumise tõttu teisiti kui Maa peal," selgitavad teadlased. „Selle asemel levivad eksperimentaalsed mudavood nagu maapealsed pahoehoe laavavoolud, kusjuures vedel muda voolab külmunud kooriku rebenemistest välja ja seejärel külmutatakse uuesti, et moodustuks uus vooluhulk. Me arvame, et muda vulkaanilisus võib selgitada mõne laavalaadse voolumorfoloogia tekkimist Marsi peal ja et sarnased protsessid võivad kehtida krüovolkaaniliste ekstrusioonide kohta Päikesesüsteemi jäistel kehadel. "

See on uskumatult huvitav teooria ja sellel on Marsil sarnases kohas palju mõtet. Me teame, et Marsil on vähemalt teatavatel aastaaegadel jää ja vesi ning külmunud muda ekstrusioon võib hõlpsasti selgitada funktsioone, mida me nüüd pinnalt näeme.

Mudavood, mis meenutavad Marsil leiduvaid sarnaseid jooni. Pildiallikas: Tšehhi Teaduste Akadeemia

Mike Wehner on viimase kümnendi tehnoloogia- ja videomängude reportaažid, kajastades uudiseid ja suundumusi VR-i, kantavate toodete, nutitelefonide ja tulevikutehnika alal.

Viimati töötas Mike ajalehe The Daily Dot tehnilise toimetajana ning teda on kajastatud USA tänapäeval, Time.com ning lugematul hulgal teistes veebi- ja trükipunktides. Tema armastus
aruandlus on tema mängusõltuvuse poolest teisel kohal.

See artikkel ilmus esmakordselt (inglise keeles) BGR

Jäta kommentaar

Teie e-posti aadressi ei avaldata.