Maroko: miks muutis sotsiaalmeedia seaduseelnõu pschitti - Jeune Afrique

0 0

Sotsiaalvõrgustike kasutamise seaduse eelnõu, mida peetakse "libertitsiidiks" ja "kohandatud teatavate majanduslike lobide huvides", on Marokos põhjustanud tõelise pahameele. Hüüdnimega mask-kooniseadus on see juba peatatud.


Iroonilisel kombel korraldatakse põgenemine sotsiaalmeedia vahendusel. Mõjukas youtuber Mustpaha El Fekkak, teise nimega Swinga, postitas 27. aprillil säutsu, mis süütab sotsiaalvõrgustikud. Avaldatakse väljavõtted eelnõust 20-20, mis reguleerivad sotsiaalsete võrgustike kasutamist. Väljavõtted, mis on kaugel valitsuse poolt selle teksti jaoks kujutatud mõttest, mis pidi „täitma õigusliku vaakumi kõigi sotsiaalsete võrgustike ja muu sellise kaudu toime pandud tegevuse, näiteks valeandmete levitamise tõkestamisel. "

Karistusseadustik sotsiaalsete võrgustike jaoks?

Politoloogiaprofessori Omar Cherkaoui sõnul koosnevad selle 22-25 seaduseelnõu 20 artiklist 20 halduskaristused, vanglakaristused ja rahalised trahvid. "Me ei ole enne sotsiaalsete võrgustike reguleerimise seadust, vaid pigem enne sotsiaalsete võrgustike karistusseadustikku", kirjutab politoloog oma Facebooki lehel, uskudes, et see projekt on "tõeline inimõiguste veresaun". Seda seisukohta jagavad paljud organisatsioonid ja ühendused, samuti enamuspartei ja opositsiooniparteid. Ja mõjuval põhjusel.

Eelnõu artikkel 5 räägib näiteks loa andmisest "sotsiaalsete võrgustike sisuteenuse pakkujatele", mis on ebamäärane kontseptsioon, mis võib muuta iga kasutaja seadusevastaseks. Kuid seaduseelnõu artikkel 14 on veelgi vaieldavam - kuna see on poliitilisem -, kuna selles on ette nähtud kuue kuu kuni üheaastane vanglakaristus ning 5000–50.000 XNUMX dirhami suurune trahv. kõigi toodete boikoteerimise üleskutse veebis. Takk, mis taastekitab leegi boikottikampaania, mille käigus kannatasid 2018. aastal kolm kuningriigi suurt ettevõtet : Danone elektrijaam, Oulmèsi mineraalveed ja Afriquia süsivesinike turustaja. Viimane ettevõte, mis oli RNI presidendile Aziz Akhannouchile kuulunud Akwa Groupi tütarettevõte, esindas ta ideaalset süüdlast ja teda süüdistati alguses selle teksti idee taga ...

Valitsuse vangikongid

Kas olete ajakirja tellinud?
Aktiveerige oma Jeune Afrique Digital konto tasuta
tellijatele reserveeritud sisule juurdepääsuks.

See artikkel ilmus esimest korda NOOR AAFRIKA

Jäta kommentaar

Teie e-posti aadressi ei avaldata.