Kuidas kuudepikkused valearvestused viisid USA ja Iraani sõja äärele - New York Times

0 0

"Iraan vastutab täielikult meie hukkunud inimelude või tekitatud kahjude eest. Nad maksavad väga suurt hinda! See ei ole hoiatus, see on oht, "ütles hr Trump. säutsus aastavahetusel. "Head uut aastat! "

Mõni tund pärast 2020. aastat vastas Iraani kõrgeim juht kiuslikult.

"Midagi ei saa teha," ajatollah Ali Khamenei kirjutas oma Twitteri kontol inglise keeles. Ta lisas: "Kui te oleksite loogiline - mis te pole - näeksite, et teie kuriteod Iraagis, Afganistanis ... panid rahvad teid vihkama. "

Kaks päeva hiljem oli kindral Suleimani surnud - hukkus hr Trumpi korraldatud droonirünnakus.

Üheksa kuud kestnud eskalatsioon, otsustusvead ja animeeritud sõnumid viisid presidendi otsuseni, mis uimastab nii tema enda sõjalisi nõunikke kui ka Teherani kõrgeid ametnikke.

"Oli selge, et Iraan ei eeldanud, et Trump reageerib märkimisväärselt," ütles Iraani ekspert Sadjadpour.

Mõrv ajendas Iraani astuma sammu, mida ta oli juba ammu vältinud: otsest ja avatud streiki USA sõjaväe vastu. Neli päeva pärast kindral Suleimani surma tulistas Iraan kahes USA baasis Iraagis enam kui tosinat raketti. Vigastada sai üle 100 Ameerika sõduri, kuid keegi ei tapetud ning hr Trump ja tema nõunikud uskusid, et USA on vahetusest maksimaalselt kasu saanud.

Järgnenud nädalatel nõudsid nad, et nende strateegia toimiks, et pidev "maksimaalse surve" surve sunnib Iraani alluma oma nõudmistele. Kuid vähemalt avalikult on Iraan endiselt tuumaprogrammi ja piirkondliku sõjalise mõju suhtes provokatiivne ning pühendunud leidlikule taktikale.

Tundi pärast seda, kui Iraani raketid maandusid USA baasidele Iraagis, lubas Khamenei, et "jõhker kättemaks" alles algas. "USA korrumpeerunud kohalolek piirkonnas peab lõppema," ütles ta suurele rahvahulgale Qumi linnas, lisades, et Iraan ei puhka enne, kui see sellesse punkti jõuab. eesmärk.

Mark Mazzetti teatas Washingtonist, Ronen Bergman Tel Avivist ja Farnaz Fassihi New Yorgist. Julian E. Barnes aitas Washingtoni reportaažides kaasa.

See artikkel ilmus esmakordselt (inglise keeles) NEW YORK TIMES

Jäta kommentaar

Teie e-posti aadressi ei avaldata.

ÄRGE järgige seda linki või võite te saidilt keelatud!