Kirjandus: kümme mustalt läbi lugenud Mali romaanikirjutajat

0 344

Selles postituses pakub blogija Aly Bocoum Benbere'i lugejatele kaugeltki täielikku loetelu 10 Mali novellikirjutajast, keda lugeda.

Kõigist kirjandusžanritest Malis näib novell kirjanike karjääri alguses kõige rohkem inspireerinud: de Ousmane Albakaye Kounta(Hullu naise poeg) Mandé Alpha Diarra kaudu Ousmane Diarra kaudu (Loorberite avenüü). Paljud teised on seda žanrit proovinud, näiteks Nfana Diakité, Aïcha Thiero Yatabary, Joseph Kodio, Sirafily Diango, Boubacar Sangaré, kes ei esine selles valikus, mis, olgu öeldud, on isiklik.

10- Salimata Togora, Naiste saatused

2009. aastal võitis ta Bamakos asuva Prantsuse Instituudi konkursi "Parimad prantsuse uudised". Kuus aastat hiljem avaldas matemaatik Salimata Togora Naise saatused (toim La Sahélienne, 100 lk). See kolme pika loo kogumik uurib Mali naise olukorda. Salimata Togora pastakas on julge: see tegeleb vägivalla ja alistumisega, mida Mali ühiskond naistelt endiselt ootab.

9 - Aïcha Diarra, Marabouts olid valed

Noore luuletaja esimene kogumik Marabouts olid valed kinnitab oma tohutut Aïcha Diarrat. Kolmes novellis, millest raamat koosneb, on juttu polügaamiast, halvast valitsemisest, haridusest ... Kogumik tegeleb peamiselt ebaõnnestunud eluvalikute ja pettumusega, paljastades tegelased lõbureisijate halastusel, ristumisel Vahemere piirkonnas. See on selge pilk Malis toimuvatele sotsiaalsetele muutustele, kus võrdluspunkte on harva.

8- Birama Konaré, Karikakrad ei kasva kõrbes

Avaldatud 2010. aastal Jamana väljaannete poolt, Karikakrad ei kasva kõrbes võtab pettunud pilgu tänapäeva Malisse, kus naistevastane vägivald ja kroonilisest kehvast valitsemisviisist tulenev korruptsioon ohustavad tulevikku, avades suuresti viletsuse ja pettumuse tulvaveed. Naised, kes vaevavad sotsiaal-kultuurilisi koormusi, kordavad novellikogu kuut lugu, mis tuletavad noortele meelde nende vastutust riigi ülesehitamisel. Lisaks irooniale on kollektsioon püha rant.

7- Ibrahima Aya, Djoliba pisarad

See väljaõppe saanud agronoom on täna Malis kirjandushooaja arhitekt. See selgus tänu oma uudiste igakuisele avaldamisele üleriigilises päevalehes L'Essor. Djoliba pisarad (Cercle / AMAP, 2003) on kujuteldava linna uudiste ja igapäevaelu ümber üles ehitatud uudiste kogumik, mis on mõnikord haaratud raskusastmest, mõnikord ka huumori abil.

6- Safiatou Ba, Kulisside taga

Aastal 2015 avaldas Jamana väljaannetes Safiatou Ba Kulisside taga. Suur etendus Bamako École normale supérieure lõpetanule. Seitsmes novellis, mis selle kogumiku moodustavad, käsitletakse selliseid teemasid nagu abielurikkumine, truudusetus, sunnitud abielu, vägistamine, reetmine, võimuarmastus.

5- Magma Gabriel Konaté, Judinad

Noore nooruki tavalisest loost jutustab Magma Gabriel Konaté draama, mis on omane tervele mandrile: "vaesus". Omamoodi sisemine vaesus, mis asetab Aafrika paki põhjas maailmas. Kogumiku uudised taunivad jõuliselt Aafrika "vaesuse" riiki. Judinad on ka kutse traditsioonidele tugineda Aafrika arengu edendamiseks.

4- Oumou Armand Diarra, Riigiuudised

Pole ilmne, et tema pliiatsi nimi tähendab teile midagi: Oumou Armand Diarra. ja Aafrika, väljakutse naistele ou Riigiuudised, tema maitsvad uudised? Mali kirjanike reklaamimine ja populariseerimine on endiselt hädavajalik kui kunagi varem. Oumou Modibo Sangaré eristab sellegipoolest oma pastaka erilisusest ja mõtte sügavusest, mida destilleerib suukauduse ja kinematograafiliste protseduuride koodide laenamine. Selles käsitletavad teemad on seotud inimliku olukorra, naiste emantsipatsiooni jne.

3-Léon Niangaly, Valgete aastate kroonikad

Uudistekogu Valgete aastate kroonikad (toim. Mali University Press), autor Lumn Niangaly, tuntud kui Doumnokéné Niangaly, on tehtud huumorist, kuid ennekõike toorest realismist. Kohtunikul, luuletajal, jutuvestjal ja novellikirjutajal on õiged sõnad, et maalida kiiresti muutuv ühiskond, kus kahanemine kultuuri vastu kahaneb, ja teatas "Iidolite hämarus".

2-Thierno Ahmed Thiam, Need minu vaesuse lehed

Mali teleringhäälingu kantselei staar Thierno Ahmed Thiam oli erakordne kirjanduslik lubadus. Suurepärane uudis, Need minu vaesuse lehed, avaldatud kogumikus Siga matused (Sepia, 1992) annab tunnistust ajakirjaniku-lavastaja leidlikkusest, kes lahkus kahjuks liiga kiiresti.

1- Abdou Traoré, tuntud kui "Diop", Seebid firmalt Songhoy

Abioul Karim Traoré, tuntud kui "Diop", oli nii üks kui ka mitu. Poliitik, arst, humanist, kunstnik ja ajakirjanik-kirjanik. Kirjanikuna kirjutas ta suurepärase essee Kuidas sureb teine ​​pool Malist?, vahetult enne tema surma juunis 2012. Ka Diop oli suurepärane novellikirjutaja. Seebid firmalt Songhoy paljastab oma tegude ja kirjutiste abil lõpuni oma “terasest” pastaka ja tulise patrioodi, keda ta kehastas.

See artikkel ilmus esimest korda http://bamada.net/litterature-10-nouvellistes-maliens-a-lire-absolument

Jäta kommentaar

Teie e-posti aadressi ei avaldata.